Przejdź do treści
LO3
Przejdź do stopki

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Treść

Uczennice naszego liceum: Magdalena Stawiarska i Aniela Stelmach z klasy 
3C zakwalifikowały się do eliminacji XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i 
Żywności. Dzisiaj (3 grudnia) w Krakowie rywalizowały z uczniami z 50 
szkół. Tematyką wiodącą było żywienie w profilaktyce chorób układu 
krążenia.

Podczas tegorocznej edycji odbył się pokaz szefa kuchni Novotel Kraków 
City West pana Piotra Ścisło, który zaserwował francuskie naleśniki 
crepes Suzette.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, stawia sobie za cel rozwijanie 
zainteresowań uczniów problemem żywienia, upowszechnianie wzorców 
racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej 
młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. 
Laureaci i finaliści stopnia centralnego przyjmowani są na wybrany przez 
siebie kierunek studiów w pierwszej kolejności, z pominięciem 
postępowania kwalifikacyjnego, przewidzianego dla danego kierunku 
studiów.
Z niecierpliwością czekamy na wyniki naszych uczennic i życzymy im 
dalszych sukcesów!
Opiekun p. Aneta Mamala

144431