Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Treść
Uczennice naszego liceum: Magdalena Stawiarska i Aniela Stelmach z klasy
3C zakwalifikowały się do eliminacji XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i
Żywności. Dzisiaj (3 grudnia) w Krakowie rywalizowały z uczniami z 50
szkół. Tematyką wiodącą było żywienie w profilaktyce chorób układu
krążenia.
Podczas tegorocznej edycji odbył się pokaz szefa kuchni Novotel Kraków
City West pana Piotra Ścisło, który zaserwował francuskie naleśniki
crepes Suzette.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, stawia sobie za cel rozwijanie
zainteresowań uczniów problemem żywienia, upowszechnianie wzorców
racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej
młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Laureaci i finaliści stopnia centralnego przyjmowani są na wybrany przez
siebie kierunek studiów w pierwszej kolejności, z pominięciem
postępowania kwalifikacyjnego, przewidzianego dla danego kierunku
studiów.
Z niecierpliwością czekamy na wyniki naszych uczennic i życzymy im
dalszych sukcesów!
Opiekun p. Aneta Mamala